Puro silindir şeklinde solgunlmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, ortamında tütün pareçıkları mevcut bir tutucu yaprak ve bunun etrafında spiral şeklinde solgunlmış solguncı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu solguncı yaprak mevsuk, esnek ve hafif bir yapıda olmalı, dobra bir aromaya ve düzgün yanmayı katkısızlayacak taçıcı özelliğe malik olmalıdır. Henüz çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kabil ülkelerin bulunduğu iklim kuşağında yetişen, fermente edilmiş tütünlerin elde veya makinede solgunlmasıyla yapılan bir mamüldür. Puro sözcüğü Türki’ye İspanyolcadan güzeştetir. Bu dile bile Latince “pümoskof gâvuru” (saf sili yardımsız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden yapılmış” mazmunında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk kere TDK sözlüğünün 1955 yılındaki pressında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde az çok güçlü oranda ABD, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kabil ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, dünya çapında en eksiksiz purolar olarak nitelendirilseler bile biraşkın bilirkişi Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip olduğundan bahsetmektedir.
Puro mideer en dikkat etmesi gerekilen şey rast bir nemde purolarınızı tüketmektir. Eğer rast bir nemde bileğil ise purolarınız ne denli birinci sınıf yada pahalı olmasına bakılmaksızın purodan alacağınız keyif yada zevk maalesef kesinlikle hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro seyahat humidorları, puro tüp vb. umum muhafaza ve taşıma enstrümanları gerçekte puronun nemini saklamak ve mideime amade kalmak mideindir. Bağımlı bu puro muhafaza ve taşıma kaplarına giren bu purolar her dakika ülkü nem bileğerlerinde saklanmaktadır. Peki ülkü puro nem bileğerleri nelerdir bir zaman da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem bileğerleri beyninde mideilen bir puro ülkü nem bileğerlerinde mideiliyor ikrar edilebilir. Kimine bakarak %65 azca yada %75 çok muş kabil görülsede gerçekte bu nem bileğerleri bile kimisine bakarak oldukça onat ve mideilebilir en kusursuz bileğerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve hangi nem bileğerlerinde purodan keyif aldığıdır. Kimisi %65 nemde puro midemeyi çok severken değişik bir insan bu nem bileğerinin puroya günah edilen bir ayar olduğunu ve asla mideilmemesi gerektiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi bile muhikdır. Bu dü görüş bile doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Uyanıklık edilmesi gereken şey %65 astı yada %75 üstü bir bileğere purolarınızı taşımamanız ve bununla alay malay bu %10 luk nem ayırtı beyninde gidip gelmeden cemi aynı nem bileğerlerinde puronuzu durağan tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem bileğmeseleimi purolarına dokunca verebilir. Hakeza bir değişme yapacaksanız bunu mümkün olduğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Peki nem bileğerlerinden bahsettiğimize bakarak bu nem bileğerleri neyi bileğmeseletirmektedir sanarak soracaktır olursanız kısaca hikâyelemek gerekir ise puro da nem değeri arttıkça purodan hileınan aroma artar, duman azalır ve mideimi zorlaşır, nem değeri azaldıkça duman artar, mideimi kolaylaşır ve hileınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde dikilmek istiyorsanız buna dakika ve görgü ile karar vereceksiniz. Size kimse en eksiksiz ayar bu ve bu bileğerde midemelisin dememeli çünkü puronun nem kıymetini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine istikbal olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Kötüdaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içine çekerek natürel buharlaşma ile humidor içine nem vererek purolarınızın nemlenmesine olanak katkısızlar. İÇerisindeki köpük kabil yağız öz averaj 6 ay içerisinde meselelevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Yaklaşık %70 nem tesviye üzerine yerleşmiş bu yol sıcaklıktan hür olmadığı midein belli başlı bir dakika içerisinde sıcaklarda nem peşışı yada soğuklarda humidor ortamında nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu yol bir nemlendirici kullanıyorsanız mümkün olduğunca okkalı suhunet bileğmeseleimi olmayan ortamlar seçmeye çhileışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kabil %70 nem değeri sağlamak midein dizayn edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme bakarak henüz ez etkilendirler ve henüz kontrollü bir salınım yaparlar fakat genede bu ayar iyileşmesi averaj %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında fakat içerisinde jel yada silikon toplar mevcut nemlendiriciler bile puro nemlendirme jelleri kabil çhileışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek havaı %70 neme getirmeyi lakinçlarlar. Eğer derdiniz güçlü nem evet ise bunun sebebi genel anlamda sıcaktır ve o dakika değişik nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü alternatif Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin altındaki akarsu haznesindeki üstteki bir fan himmetı ile humidor içine dağıtılır ve nem in kalıcı ayarlanan nem seviyesinde kalması katkısızlanır. Örneğin nem kıymetini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu değeri giriyorsunuz ve ortamda ki nem değeri bu seviyenin altına düşmüş olduğunde fan çhileışmakta ve istenen nem değeri gelmesi iile alay malay yeniden durmaktadır. Bu ürünler genel anlamda kabin humidorlarda kullanılmakta ve sakıt nemi yükseltmek midein en eksiksiz alternatif olarak karşıtmıza çıkmaktadır.
En on çıkan son alternatif ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir katlanma yaratmış ve hem nem derç hem nem tesviye özelliği sebebiyle hızlı bir şekilde kullanılmaya başlangıçlamıştır. Akşam gündüz yada mevsim geçişleri esnasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en mizaç bir şekilde saklanmasına olanak sağlamıştır. Boveda nemlendiriciler sadece puro bileğil, gitar, besin, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ilgilendiren kısımları ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 sadece humidor hazırlama ötekiler ise puro nemlendirme midein kullanılmaktadır. hatta Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem ceninisakıt hemde güçlü nem bileğerlerinde çift taraflı çhileışarak durağan bir nem değeri katkısızlamasıdır.
Bu tarz şeylerinda haricinde humidor midei fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve umum puroların aynı nemde ve henüz katkısızlıklı olmasını katkısızlamaktadır.