Puro silindir şeklinde soluklmış duman yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, içre duman pareçıkları bulunan bir tutucu yaprak ve bunun etrafında spiral şeklinde soluklmış solukcı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu solukcı yaprak sağlam, esnek ve okşayıcı bir bünyeda olmalı, körpe bir aromaya ve düzgün yanmayı esenlayacak canipıcı özelliğe sahip olmalıdır. Daha çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kabil ülkelerin bulunduğu abuhava kuşağında yetineşelendiren, fermente edilmiş tütünlerin elde veya makinede soluklmasıyla yapılan bir mamüldür. Puro sözcüğü Türki’ye İspanyolcadan mazitir. Bu dile de Latince “pümoskof” (saf kılıklı ulamasız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden bünyelmış” mazmunında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk su TDK sözlüğünün 1955 seneındaki yumruksında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde az çok mualla oranda ABD, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kabil ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, dünya çapında en hayırlı purolar olarak nitelendirilseler de birşu denli kompetan Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip başüstüneğundan bahsetmektedir.
Puro içerken en ilgi etmesi gerekilen şey doğruca bir nemde purolarınızı tüketmektir. şayet doğruca bir nemde değil ise purolarınız ne derece kaliteli yada pahalı olmasına bakılmaksızın purodan alacağınız sefa yada tat maalesef mutlaka hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro yolculuk humidorları, puro tulum vb. tekmil hıfız ve taşıma enstrümanları gerçekte puronun nemini saklamak ve içime anık çelişmez olmak içindir. Yayımcı bu puro hıfız ve taşıma kaplarına giren bu purolar her dönem ideal gönen değerlerinde saklanmaktadır. Evet ideal puro gönen değerleri nelerdir beş altı da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 gönen değerleri beyninde içilen bir puro ideal gönen değerlerinde içiliyor akseptans edilebilir. Kimine bakarak %65 azca yada %75 çok muş kabil görülsede gerçekte bu gönen değerleri de kimisine bakarak gayet iyi ve içilebilir en birinci sınıf değerlerdir. Burada gönen in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve hangi gönen değerlerinde purodan sefa almış olduğudır. Kimisi %65 nemde puro içmeyi çok severken özge bir nüfus bu gönen değerinin puroya yazık edilen bir paha olduğunu ve asla içilmemesi gerektiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de doğrudır. Bu dü görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. özen edilmesi gereken şey %65 zirı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla yan yana bu %10 luk gönen nüansı beyninde gidip gelmeden hep aynı gönen değerlerinde puronuzu çakılı tutmanızdır. %5 ve üstü bir gönen değsorunimi purolarına pert verebilir. Hakeza bir trampa yapacaksanız bunu mümkün başüstüneğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Evet gönen değerlerinden bahsettiğimize bakarak bu gönen değerleri neyi değsoruntirmektedir niteleyerek soracaktır olursanız kısaca ikna etmek gerekir ise puro da gönen kıymeti arttıkça purodan tuzakınan aroma artar, esrar azalır ve içimi zorlaşır, gönen kıymeti azaldıkça esrar artar, içimi kolaylaşır ve tuzakınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde ara vermek istiyorsanız buna dönem ve deneyim ile karar vereceksiniz. Size kimse en hayırlı paha bu ve bu değerde içmelisin dememeli çünkü puronun gönen değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine istikbal olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Süflidaki resimde görünen nemlendirici içinde bir köpük vardır ve suyu içerisine çekerek doğal buharlaşma ile humidor içerisine gönen vererek purolarınızın nemlenmesine olanak esenlar. İÇerisindeki köpük kabil siyah madde vasati 6 ay içinde sorunlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Vasati %70 gönen verme üzerine müesses bu tertibat sıcaklıktan müstakil olmadığı için belli başlı bir dönem içinde sıcaklarda gönen artışı yada soğuklarda humidor içre gönen azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu ezgi bir nemlendirici kullanıyorsanız mümkün başüstüneğunca ziyade suhunet değsorunimi olmayan ortamlar seçmeye çtuzakışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kabil %70 gönen kıymeti bulmak için dizayn edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme bakarak daha ez etkilendirler ve daha kontrollü bir salınım yaparlar fakat genede bu paha iyileşmesi vasati %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında fakat içinde jel yada silikon toplar bulunan nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri kabil çtuzakışırlar ve kontrollü bir şekilde gönen vererek platformı %70 neme getirmeyi amaçlarlar. şayet derdiniz mualla gönen evet ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o dönem özge nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü yöntem Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin altındaki akarsu haznesindeki üstteki bir fan yardımı ile humidor içerisine dağıtılır ve gönen in temelli ayarlanan gönen seviyesinde kalması esenlanır. Örneğin gönen değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu kıymeti giriyorsunuz ve ortamda ki gönen kıymeti bu seviyenin altına düşmüş olduğunde fan çtuzakışmakta ve istenen gönen kıymeti gelmesi iile yan yana tekrar durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve düşen nemi yükseltmek için en hayırlı yöntem olarak zıtmıza çıkmaktadır.
En on çıhun son yöntem ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir katlanma yaratmış ve hem gönen derç hem gönen verme özelliği sebebiyle hızlı bir şekilde kullanılmaya temellamıştır. şeb gündüz yada mevsim intikalleri esnasında oluşan gönen dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en dirimlik bir şekilde saklanmasına olanak sağlamıştır. Boveda nemlendiriciler yalnızca puro değil, gitar, besin, duman vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ilgilendiren aksamı ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 yalnızca humidor istihzar diğerleri ise puro nemlendirme için kullanılmaktadır. hatta Boveda 62 ise duman nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem düşük hemde mualla gönen değerlerinde çift taraflı çtuzakışarak çakılı bir gönen kıymeti esenlamasıdır.
Bunlarında haricinde humidor içi fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve tekmil puroların aynı nemde ve daha esenlıklı olmasını esenlamaktadır.